Parchet, alegere si montaj parchet

PARCHET - ISTORIC

Inca din cele mai vechi timpuri (unele marturii datand din anul 3000 i.ch.), oamenii foloseau panouri din lemn pentru a se proteja de ger si animale. Facand un salt temporal, datorita descoperirilor recente, aflam ca in secolul XII-XIII, in Franta se utilizau podele din lemn de stejar si maslin.

In secolul XIV, tot in Franta, in castele si resedinte se puneau pe jos doua straturi de lemn: unul servea ca suport, altul avea rol estetic propriu-zis. In anul 1534 se pare ca a fost "montat" primul parchet la curtea lui Francisc I, dupa indicatiile arhitectului JULES MENARD. Cuvantul PARCHET utilizat la inceput in Franta, dar si in alte tari europene, si-a schimbat in timp intelesul. La origine, cuvantul "parchet" era diminutivul lui "parc" (parc).

Cu timpul, acest cuvant, a inceput sa identifice un spatiu bine determinat, locul unde se tineau sedinte sau adunari; in particular, sala de reuniuni a lui Ludovic al XIV-lea era numita "PARQUET". Deoarece in aceasta sala era pardosea din lemn, cuvintul "parquet" a inceput sa fie sinonim cu "pardoseala din lemn".

Parchet - reguli alegere si montaj