Inca din cele mai vechi timpuri (unele marturii datand din anul 3000 i.ch.), oamenii foloseau panouri din lemn pentru a se proteja de ger si animale. Facand un salt temporal, datorita descoperirilor recente, aflam ca in secolul XII-XIII, in Franta se utilizau podele din lemn de stejar si maslin.
In secolul XIV, tot in Franta, in castele si resedinte se puneau pe jos doua straturi de lemn: unul servea ca suport, altul avea rol estetic propriu-zis. In anul 1534 se pare ca a fost "montat" primul parchet la curtea lui Francisc I, dupa indicatiile arhitectului JULES MENARD. Cuvantul PARCHET utilizat la inceput in Franta, dar si in alte tari europene, si-a schimbat in timp intelesul. La origine, cuvantul "parchet" era diminutivul lui "parc" (parc).
Cu timpul, acest cuvant, a inceput sa identifice un spatiu bine determinat, locul unde se tineau sedinte sau adunari; in particular, sala de reuniuni a lui Ludovic al XIV-lea era numita "PARQUET". Deoarece in aceasta sala era pardosea din lemn, cuvintul "parquet" a inceput sa fie sinonim cu "pardoseala din lemn".
Suportul pe care se monteaza parchetul trebuie sa fie adecvat acestuia, adica este nevoie de o perioada de timp mai mult sau mai putin lunga, pana ce umiditatea reziduala a cimentului se evapora. Aceasta evaporare nu are timpi standard, ea poate varia in functie de anotimp, de conditiile climatice ale momentului, de ventilatia incaperii, etc. Nu uitati ca umiditatea este adevaratul inamic pentru parchet. A va grabi in aceasta faza, poate insemna compromiterea completa a reusitei intregii lucrari de montaj a parchetului.
Inainte de a incepe lucrarea de montaj a parchetului, trebuie sa se efectueze de catre parchetar o evaluare a incaperii pentru a verifica daca umiditatea suprafetei de montaj este cea justa si mai ales daca aceasta suprafata are consistenta necesara. Sapa trebuie sa aiba o compactitate astfel incat sa suporte tractiunile parchetului si sa permita o lipire adecvata.
Suprafata de montaj a parchetului trebuie sa fie perfect plana, curata si nivelata, sa aiba o rugozitate suficienta pentru aderenta adezivului. Pentru a elimina defectele de nivel, se folosesc produse adecvate, asa-zisele sape autonivelante. E important sa se verifice totdeauna omogenitatea si perfecta coeziune intre suprafata de lucru si suport. Partea care eventual nu este perfect aderenta, va trebui indepartata si refacuta. Noi utilizam produse de consolidare a suprafetelor de montaj parchet.
In general se recomanda utilizarea unui adeziv monocomponent atunci cand montajul parchetului se face pe o suprafata absorbanta si cand montam lamele de parchet de dimensiuni mici. In schimb, adezivul bicomponent (material montaj parchet) este bine de utilizat pentru lamele de parchet mari, pe suprafete absorbante sau chiar montajul tuturor tipurilor de lamele cand montajul se face peste suprafete neabsorbante (ceramica, marmura, granit, etc.)
Chiar daca un expert in montaj parchet practica tarife mai mari si este ocupat peste masura, apelati la el pentru ca aceasta este una din regulile de aur pentru o buna reusita a lucrarii.
Admitand ca nu se discuta gusturile, ne limitam la cateva recomandari: